Jako každý rok rekonstrukci historické bitvy zahájí v 11 hodin průvod kostýmovaných účastníků směrem na Karlovo náměstí, kde proběhne několik ukázek soubojů.

Zhruba kolem poledne se na jízdárně otevře i dobové tržiště. To nabídne nespočet zajímavých věcí různého sortimentu a také ukázky některých řemesel. Prodejních stánků by mělo být kolem čtyřiceti. Před samotnou bitvou je připraveno ještě vystoupení známého kata Pawouka, kterého diváci znají i z jiných akcí, které stejně jako tradiční bitvu pořádá skupina historického šermu Páni z Kolína. Je to například Historický den na Kmochově ostrově či Slavnosti krále Jiřího v Poděbradech.

Petra Jíchová (vpravo).
Jíchová: Nejhorší zápasy byly s ruskými reprezentantkami

„V 15 hodin se odehraje příběh Panny Orleánské, mladé venkovské dívky - Johanky z Arku. Půjde o dvě bitevní ukázky - bitva u Patay a bitva u Castillionu,“ říká šéf Pánů z Kolína Miroslav Horáček.
Nebude chybět ani ukázka dobového tance při korunovaci krále Karla VII. a diváci budou také svědky církevního soudu i samotného upálení odsouzené údajné kacířky Johanky.

Bitvy na jízdárně jsou poměrně velkou akcí co do počtu diváků i účastníků. Na letošní ročník se přihlásilo tradičně hned několik skupin historického šermu z celé republiky. Divákům se představí kolem 300 kostýmovaných účastníků, z toho zhruba 250 šermířů.

Policie. Ilustrační foto.
U Úval se čelně střetla dvě auta