Poslední červencový víkend probíhá v Ratenicích pouť. Letos připadla na sobotu 25. července. Myšlenky na uspořádání Pouťové soutěže ale vznikly již v loňském roce. „Chtěli jsme založit tradici závodů v požárním sportu. Jelikož se k pouti váží i atrakce a podobné veselosti, rozhodli jsme se zpestřit tradiční požární útoky o doprovodné disciplíny s hasičskou tematikou tak, aby se bavili jak soutěžící, tak aby to bylo zajímavé i pro diváka,“ vysvětlil Jan Čáslava.

Pouťová soutěž se však stále vyvíjí. Loňský turnaj v přetahované nahradily dvě disciplíny Pohotovost a Jízda k zásahu. „Jedná se o jízdu s prázdným vozíkem od přenosné požární stříkačky po opičí dráze a smotání tří kusů hadic typu C,“ přiblížil druhou disciplínu Jan Čáslava.

„Během těchto disciplín se testovala taktika a sehranost jednotlivých družstev,“ doplnil.

Kozlův hasičský počin - HLASUJTE ZDE

Družstvům SDH Ratenice se v soutěži daří. Muži i ženy se umístili na prvním místě. „Členové našich družstev byli seznámeni s disciplínami až společně s ostatními týmy,“ vyzdvihl úspěch domácích celků.

Jako u každé podobné akce předcházejí jejímu pořádání dlouhé přípravy. „Velice nás potěšily odezvy od zúčastněných závodníků a také obyvatel Ratenic,“ shrnul Čáslava. Prozradil také, že již v současné době plánují a pracují na přípravách dalšího ročníku Pouťové soutěže.

Martin Šnajdr