Starší žáci se totiž při návratu z požární soutěže nachomýtli u požáru nákladního vozu. Chlapci a děvčata se ohně nezalekli a začali s ním bojovat. Požár byl ještě před příjezdem profesionálů uhašen.

Kozlův hasičský počin - HLASUJTE ZDE.

Sbor dobrovolných hasičů z Klučova často do akce povolán není. Pokud ano, tak se jedná zejména o likvidaci následků řádění přírodních živlů, jako např. odčerpávání vody ze zatopených sklepů, nebo při požáru jako jednotka pro zásobování vodou. Klučovský hasičský sbor a jeho zásahová jednotka je zařazen do nejnižší kategorie JPO 5, nemůže tak akceschopností, nebo vybavením konkurovat lépe vybaveným jednotkám, či dokonce profesionálům. V paměti Jana Hyblera tak i dnes zůstává jeden velmi neobvyklý zásah.

Před deseti lety vyrazilo desetičlenné družstvo starších žáků na soutěž do Chlumce nad Cidlinou. Desítka kluků a holek ve věku do patnácti let tam tehdy vyrazila hasičskou Avií s trojicí svých vedoucích. Soutěžní sezóna onu květnovou neděli teprve začínala. „Družstvu se vedlo až nečekaně dobře, v požárním útoku dokonce překonalo rekord soutěže. Celkové druhé místo v silné konkurenci bylo úspěchem,“ uvedl Hybler.

To nejdůležitější však tehdy starší žáky z Klučova teprve čekalo. „Při průjezdu obcí Kostelní Lhota bylo naše vozidlo zastaveno mávajícími občany a nasměrováno k místnímu rybníku,“ vzpomněl místostarosta Sboru dobrovolných hasičů Jan Hybler. Tam se jim naskytl pohled na nákladní auto, které v tu dobu již měly plameny ve své moci. Řidiči vozu se za jízdy pořádně rozhořel náklad dřeva na korbě a tak raději zacouval k rybníku a začal hasit. Prý pomocí kbelíku. S tím však velký úspěch neslavil. Právě v tu dobu dorazili na místo klučovští hasiči. „Místní nejspíš museli zůstat v údivu nad rychlostí dojezdu, neboť sotva stačili položit sluchátko, ukončit volání na tísňovou linku – a hasiči byli na místě,“ prozradil Hybler.

Místní však museli být také překvapeni z podoby dorazivší zásahové jednotky. Z hasičské Avie totiž vyskákali pouze tři dospělí, z toho jedna žena, a ještě deset dětí. „Všichni navíc patřičně letně odění,“ doplnil. Klučovští starší žáci však na nic nečekali. „Každý se chopil svého náčiní a bez váhání jednal,“ vypíchl. Zásah tak prověřil, že hodiny tréninku a osvojování si hasičské práce nebyl zbytečný. Během chvíle totiž byla připravena stříkačka, rozvinuty hadice a za pár minut bylo uhašeno. Jakmile dorazila jednotka, kterou místní povolali, byla většina potřebného náčiní už uklizena. „Dorazivší profíci nejdřív vůbec nechápali, co se tam vlastně stalo, ale pak ani trochu nešetřili chválou a uznáním nad výkonem svých mladších kolegů,“ zmínil se Hybler. Během zbylé cesty domů už pak prý nikdo nevzpomněl na skvělé časy dosažené v soutěži v Chlumci. Všichni totiž vzpomínali na rychlý zásah u rybníka.

Martin Šnajdr