Jak dlouho děláte dobrovolného hasiče?

Oficiálně jsem dobrovolným hasičem od roku 2010, neoficiálně od roku 2009.

Jak jste se dostal zrovna k hornokrutským hasičům?

K hornokrutským hasičům jsem se dostal přes našeho souseda na chalupě v Újezdci, dnes je starostou hasičů. Jednoho dne roku 2009 přišel starosta Horních Krut za našim sousedem Jardou a domluvili se, že by se mohl postavit nový mladý sbor dobrovolných hasičů. Ne, že by SDH Horní Kruty nebyl v činnosti, ale obhospodařovali ho starší hasiči.

Tak za mnou soused přišel a zeptal se, jestli do toho jdu. Bez váhání jsem řekl, že ano.

Pak jsem obešli ještě pár lidí a dal se dohromady nový tým. Poté jsme se dozvěděli, že jsme zapsaní na soutěž ke 120. výročí SDH Skvrňov a na přípravu jsme měli jeden jediný víkend. Postavili jsme se k tomu čelem a natrénovali požární útok za jeden den.

Co se dělo potom?

V roce 2010 nám skupina starých hasičů předala vedení, takže se rozdělily funkce starosty hasičů, velitele, pokladníka a jednatele. Já dostal funkci jednatele.

Co vás nejvíce baví na této činnosti?

Nejvíc mě baví to, že hasiči je ta nejlepší parta lidí, na kterou sem narazil. Kamkoliv přijedeme, najdeme vždy společnou řeč.

Zároveň jsem rád, když pomůžu okolí. Lidé na nás pak nahlížejí mnohem lépe a cení si nás.

Chtěl jste být hasičem už jako dítě?

Už jako dítě jsem jezdíval s tátou hasičákem. Táta byl dobrovolný hasič u jednoho podniku.

Když jsem byl větší a dosáhl z té vysoké sedačky na pedály, nechal mě i řídit. Samozřejmě na louce. Během školy jsem měl v tomto směru útlum a k hasičině jsem se dostal znovu až na chalupě.

Určitě jste měli nějaké výjezdy k požárům? Je nějaký, na který nikdy nezapomenete?

Bohužel jsem zatím během mé kariéry u ohně nebyl a asi se jen tak nedostanu. Jsme v té nejnižší skupině a hlavně se na chalupě v Újezdci, což je správní celek Horní Kruty, vyskytuji jen o víkendech.

Který výjezd byl pro vás nejkurióznější?

Každý výjezd naší techniky je docela kuriózní. Přece jen už má technika věk, a tak je často v dílně, abychom třeba auto opravili.

Být hasičem neznamená jen bojovat s ohněm, ale také s dalšími živly. Pomáhal jste někde například při povodních nebo po velkém větru?

Tak musím říci, že živly se naší obci docela vyhýbají a ve své kariéře si nepamatuji, že bychom s nějakými bojovali.

Ale jsem prakticky pravá ruka starosty, a když je potřeba, tak vyčerpáme vodu, nahodíme hasičárnu, umyjeme koupaliště, prostě co je potřeba udělat s partou lidí doprovázenou tlakem vody.

Měl jste někdy při práci strach? Ať už o sebe nebo o ostatní?

Mít strach je normální, ať o sebe nebo o ostatní, takže do všeho se vždycky vrhám s mírou strachu.

Umíte si představit, že by vás práce hasiče živila?

Je pravda, že tahle varianta mi během několika let prošla hlavou nesčetněkrát. Prozatím ne, ale není to v budoucnosti vyloučeno.

Jako dobrovolný hasič jezdíte také na soutěže. Kde se vám soutěží nejlépe?

Ano jezdím, jak jsem už říkal, vlastně soutěž odstartovala mojí kariéru. Nejlépe se mi soutěží v Kostelci nad Černými Lesy. Mají umělý trávník a na tom to prostě neklouže a běhá to samo.

Jaký je váš největší úspěch na těchto soutěžích?

Než začnu mluvit o úspěších, chtěl bych tímto také poděkovat naší obci Horní Kruty za to, že nám na letošní sezonu koupila novou závodní stříkačku. S Podlipanskou ligou jezdíme cca od roku 2010, ale vždy to bylo mimo ligu, neměli jsme soutěžní mašinu ale obyčejnou zásahovou, až letos jsme byli oficiálně týmem zapsaným v lize.

Takže považuji za úspěch umístění našeho týmu na čtvrtém místě v letošním ročníku Podlipanské ligy. Byl to boj o třetí místo, ale štěstí přálo tentokrát Zásmukám.

Dříve jsme se umísťovali až ke konci tabulky. Brávali jsme to však vždycky jako trénink do budoucna.

To je hezké umístění. Co jednotlivé soutěže?

Nejlepší umístění při jednotlivých závodech v letošním ročníku bylo druhé místo, pak to bývalo okolo třetího. Ale jak říkám, mám radost z úspěchu celého našeho sboru. První rok jsme s neporovnatelně silnější mašinou, než kterou jsme mívali, skončili čtvrtí z dvanácti.

Dnes je v Radimi v Obecním domě ples Podlipanské ligy. Účastníte se?

Ano, letos se zúčastní i dobrovolní hasiči z Horních Krut a přidá se i část našeho fanklubu.

Někteří hasiči založili politickou stranu Hnutí na podporu dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků? Co na to říkáte?

Přiznám se, že jsem o tom neslyšel, ani jsme se o tom u nás ve sboru nikdy nebavili.

V posledních letech se hovoří o tom, že by se měl snížit počet profesionálních hasičů. Službu by pak převzali dobrovolníci. Jaký na to máte názor?

Nedovedu si představit situaci, že nám zruší hasičárnu v Kostelci nad Černými Lesy, z které by dorazili kamarádi v případě požáru, nebo v případě jiných událostí.

Protože naše vybavení je opravdu jen jedno hasičské auto a dva vleky s motorovou stříkačkou, navíc větší část nás dobrovolníku je v práci, škole, takže časy zásahu jsou nereálné…