„Sezona se nedá hodnotit jinak nežli jako velmi neúspěšná," přiznal trenér Tomáš Staněk.

Během jara jste ztratili hodně bodů. Kde byla podle vás ta nejzásadnější ztráta?
Nejenom během jara. Ale i v podzimní části soutěže. Na jaře jsme měli spoustu problémů, ze sportovního hlediska zejména s obrannými standardními situacemi. Dostávali jsme góly ze standardek v klíčových momentech utkání. Také se na tom podepsala i šíře kádru, zranění i nemoci. Například před nejdůležitějšími zápasy o záchranu se u nás rozšířily příušnice a navíc nebyl dostupný nikdo z Pardubic.

Poslední kolo bylo už vabank. Přesto vám remíza zaručovala záchranu. Po kýženém bodu jste sahali. Nakonec na něj ale nedosáhli. Rozhodující gól jste inkasovali ve třetí minutě nastavení. Co vám v tu chvíli problesklo hlavou?
Naši největší chybou bylo, že jsme to takto nechali dojít. Zachraňovat se v posledním kole…Ovšem v normálně řízeném utkání bychom museli zvítězit. Hráči bojovali s nepříznivým osudem – nebylo jim to lhostejné. Když jsme dostali gól na 1:2, hlavou mi problesklo, že to je v pr.....

Určitě bylo kolem vás hodně emocí. Byl třeba nějaký hráč, který okamžitě prohlásil, že končí? Nebo byli všichni odhodláni nepovedenou sezonu napravit?
Emocí bylo hodně. Hlavně směrem k rozhodčímu. Po utkání jsem nezaznamenal podobné prohlášení. Ale věděl jsem, že někteří hráči nechtějí prodloužit smlouvu ani do třetí ligy. Ale u Davida Brunclíka jsem zaznamenal prohlášení, že chce tuto sezonu napravit.

Hodně se o posledních a hlavně posledním kole napovídalo. Fotbal není v poslední době veřejností vnímán jako úplně čistý sport. Jak ho vidíte vy?
Že se toho hodně kolem fotbalu napovídá, to musím potvrdit. Nejhorší na tom je, že z velké části se to zakládá na pravdě. Je to hrozná škoda pro náš fotbal komplexně. Nejenom z pohledu vstupu partnerů do fotbalu, ale také v ohledu při výchově mladých hráčů. No a ta poslední tři kola byla fakt velká fraška, kde hlavní roli sehrály Benátky. Bohužel vytěžily z naší hlouposti.

Sezona dopadla pro Kolín doslova tragicky. Přesto, jsou nějaká pozitiva?
O žádných pozitivech nevím.

Kolín podruhé v řadě sestoupil. Vy jste v klubu působil víc jak půl roku. Vaše mise ale skončila. Minulé pondělí jste se s vedením dohodli na ukončení spolupráce. Jak budete na FK Kolín vzpomínat?
Momentálně jsem frustrovaný a ten sestup mě bolí. Vzpomínat na Kolín budu v dobrém. Ne vše za těch skoro tři čtvrtě roku bylo špatné.

Nelitujete nyní zpětně, že jste zde působil?
Vůbec ne. Naopak. Jsem rád. Poznal jsem zde, jak se dá také dělat fotbal a jak se dokážou někteří lidé chovat. Pro mě obrovská škola. Ani ne tak ze sportovního hlediska jako z hlediska lidského.

Za výsledky je zodpovědný vždy trenér a hráči. Je nějaký hráč, který vás osobně zklamal a naopak příjemně překvapil?
Asi více jsem čekal od Honzy Štočka. Ale nebudu říkat, že mě zklamal. Dal i některé důležité góly. Neměl však formu, na kterou jsme u něho zvyklí. A líbil se mi 
v brance Patrik Vízek. 
V mnoha zápasech nás podržel a chytal výborně.

Hodně skloňovanou osobou je v klubu sportovní manažer František Bílek. Někteří předchozí trenéři si stěžovali, že jim až moc zasahoval do práce, nebo výběru hráčů. Platilo to i ve vašem případě?
František Bílek je určitě kontroverzní osobou kolínského fotbalu. Je přínosem 
v oblasti ekonomického fungování klubu. Ale zde by měly jeho pravomoci končit. V mém případě určitě ovlivňoval výběr hráčů a šíři kádru.

Když jste do klubu přicházel, věděl jste, do čeho jdete?
Ano, věděl. Konzultoval jsem situaci s několika trenéry, kteří zde trénovali. Takže žádné překvapení. Jen jsem čekal, že se mi povede změnit myšlení některých lidí.

V současné době jste na volné noze. Dáte si pauzu, nebo se opět vrhnete do trénování?
No, na volné noze jsem byl půl dne. Během úterý jsem dostal tři nabídky. Momentálně se rozhoduji pro jednu z nich. Takže trénovat určitě budu.

Vybíráte z nabídky tří klubů. Prozradíte, jaké to jsou?
Momentálně jednám s Neratovicemi, Úvaly a jedním klubem ze třetí ligy, který ještě nemohu jmenovat.

Sezona skončila, nyní je čas na dovolenou. Chystáte se někam, kde byste fotbal úplně vypustil z hlavy?
Již opakovaně odlétáme na Sicílii, kde máme pronajatý domek. Tam chci čtrnáct dní totálně vypnout od fotbalu.