Fotbalistům Velimi patří po podzimní části až 14. příčka. Jak hodnotíte dosavadní průběh sezony?
Podzimní část nelze hodnotit jinak než jako neúspěšnou. Nesplnili jsme náš cíl pohybovat se v horní polovině tabulky.

Kde vidíte hlavní příčinu toho, že je Velim takhle dole?
Těch příčin bylo víc. Loni na podzim jsme dvanáct zápasů v řadě neprohráli. Kádr byl stabilizovaný, sehraný, vyhýbala se nám zranění. V létě opustili tým Jeník a kapitán Seifert, kteří patřili mezi tahouny mužstva. K tomu jsme se ve většině zápasů museli obejít bez čtyř hráčů základní sestavy (Dostál, Nedbal, Kesner, Vácha). Do toho přišli ještě tři vyloučení a absence Hrabala a Bečvaříka po dvou zápasech z osobních důvodů. Proto jsme ve většině zápasů hráli pokaždé v jiné sestavě. Tým navíc postrádal osobnost směrem dopředu, která by dokázala v nepříznivém stavu strhnout svým výkonem ostatní. Díky odchodům a zraněním naskočili do týmu dorostenci, kteří jsou určitě příslibem do budoucna, ale v těžkých zápasech jim chyběli zkušenosti.

Od přímého sestupu vás dělí pouze lepší skóre. Připouštíte si nejen vy osobně, ale i vedení klubu, že vám reálně hrozí sestup do I. B třídy?
Samozřejmě, že postavení 
v tabulce je alarmující. Na druhou stranu je tabulka natolik vyrovnaná, že odstup od osmého místa je jen šest bodů. Navíc s většinou soupeřů ze spodní poloviny se bude hrát doma, proto jsem pevně přesvědčený, že mimo sestup bude tým už v průběhu jarní části.

Co udělat pro to, aby Velim nespadla?
Důležité bude naplno bodovat v domácích utkáních a důležité budou i nějaké body 
z venku, kde jsme na podzim totálně selhali a přivezli pouze jeden bod. Určitě bude potřeba stávající kádr doplnit. Tým jednoznačně potřebuje útočníka a tvořivého hráče 
do středu.

Je umístění obrazem kvality mužstva? Nebo má na víc?
Umístění určitě není obrazem kvality. Mužstvo má na to hrát v horní polovině tabulky. Bohužel zranění, vyloučení i odchody se na výkonech a výsledcích podepsaly.

Vaším velkým problémem bylo střílení gólů. Byli jste nejhorším týmem, co se týká této činnosti. V patnácti zápasech jste jich nastříleli pouze osmnáct. Čím si vysvětlujete takto tristní bilanci?
Střílení gólů bylo další příčinou špatných výsledků. Šance jsme si dokázali vytvořit, ale vstřelit branku jsme nedokázali ani z těch nejvyloženějších šancí. Například 
v Luštěnicích, v Poříčanech, 
v Mělníku jsme šli za nerozhodnutého stavu sami na branku, v Čelákovicích jsme šli sami na branku dokonce třikrát během poločasu, ale opět bez gólového efektu. Někdy chyběla větší sebedůvěra v zakončení jindy trochu štěstí.

Když se na tabulku podívá příznivec z okresu Kolín, pláče. Mezi čtyřmi nejhoršími celky jsou všechny tři z Kolínska. To není dobrá vizitka. Co podle vás za tím stojí?
Každá sezona je jiná. Loni jsme společně s Radimí drželi dlouho neporazitelnost, letos každý z týmů prošel obměnou a je to zatím boj o záchranu. 
V Radimi mají dobré výsledky postavené hlavně na střelecké produktivitě útočníka Slunéčka. Na podzim toho moc nenahrál a navíc jim odešel další střelec branek Sova. V Červených Pečkách postavili nový mladý tým, který určitě není špatný, ale potřebuje získat zkušenosti.

Který zápas byl z vašeho pohledu nejvydařenější a naopak?
Nejvydařenější byl asi domácí zápas s Klecany, kdy jsme již ve 13. minutě prohrávali 0:2, přesto jsme zápas dovedli k vítězství gólem v 90. minutě. Nejhorší zápas jsme sehráli v Jedomělicích, kde jsme se po většinu zápasu nedokázali vyrovnat s nasazením a bojovností domácích a navíc jsme inkasovali pět branek.

Velim balancuje nad hranicí sestupu. V jarní části ji nečeká snadná práce. Do bojů už půjde ale bez vás. Vedení klubu vás 
v zimní přestávce odvolalo. Jak jste to přijal?
Moje odvolání proběhlo po vzájemné dohodě s majitelem klubu. Rozešli jsme v dobrém a zůstáváme přátelé.

Nemrzí vás, že jste nedostal ještě šanci? Nebo souhlasíte 
s tím, že mužstvo potřebuje nový impuls?
Tak to ve fotbale prostě chodí. Na jednu stranu mě samozřejmě mrzí, že nemám šanci napravit nevydařenou část sezony a ukázat, že za jejím neúspěchem stojí již zmiňované důvody. Na druhou stranu chápu rozhodnutí vedení, že v dané situaci chtějí dát mužstvu nový impuls.

O vašem odvolání se v kuloárech mluvilo již v průběhu sezony. Prý jste asi dvakrát dostal nůž na krk. Je to pravda?
Pokaždé, když nepřicházejí výsledky, je tlak na trenéra
o to větší. Asi největší tlak byl před domácím zápasem s Horkami, kdy jsme po pěti zápasech měli na kontě pouze čtyři body.

Škarohlídi vám vyčítali, že máte s hráči až příliš kamarádský vztah. Nemohlo to mít vliv na špatné výsledky? Přeci jenom někdy je potřeba pořádný bič.
Vzhledem k tomu, že jsem ve Velimi strávil jako hráč 
s jednou přestávkou deset let, s většinou hráčů jsem se potkal na hřišti i mimo něj a byli jsme kamarádi už v té době. Když jsem přešel do pozice asistenta a později trenéra, tak se náš vztah během tréninků a zápasů samozřejmě změnil a hráči to respektovali a fungovalo to. Vždy, když měla přijít zasloužená kritika, tak to hráči poznali.

Ve Velimi jste trenérsky působil pět let. Na kterou sezonu vzpomínáte nejraději?
Určitě na tu první, kdy jsme společně s Jardou Češpivou začali spolupracovat 
s A týmem a hned slavili úspěch v podobě postupu 
do I. A. třídy.

To samé se týká hráčů. Kteří vám přirostli k srdci?
Jsem přesvědčený, že s většinou hráčů mám velmi dobré vztahy nejen po fotbalové stránce, ale i jako kamarádi, proto jmenovat někoho konkrétně by nebylo korektní.

Zatímco vy jste u áčka skončil, Jiří Ceral zůstal a bude dělat asistenta novému trenérovi Jaroslavu Němcovi. Myslíte, že je to od vedení správná volba?
Určitě ano. Zná dokonale hráče, prostředí a je to velimský fotbalový srdcař.

Podobnou situaci jste ve Velimi zažil, když končil trenér Jaroslav Češpiva, tak jste u týmu nadále působil jako asistent. Konzultoval s vámi tento krok Jiří Ceral a co jste mu řekl?
Samozřejmě, že jsme to spolu konzultovali. Na vzájemné komunikaci fungovala naše perfektní spolupráce. Řekl jsem mu, že má moji podporu, že budu nadále sledovat všechny zápasy a určitě zůstaneme v kontaktu.

Jaké budou vaše další kroky? Budete trénovat, nebo si dáte od fotbalu na čas pauzu?
Uvidím, zatím to nechávám otevřené.