Mladé fotbalové naděje se sjely do Prahy z celé republiky. Deník pro ně jako mediální partner Fotbalové školy Petra Čecha zařídil jednodenní pobyt v tréninkovém centru AC Sparty Praha právě na Strahově. A kluci si to náramně užili.

Cesta za fotbalovou hvězdou

9.30 – Sraz na Strahově. Šťastlivci „z Deníku“ dostávají trička a fotbalové míče. Přidělení jsou do skupiny E. Jejich vedoucí je pěkně postaví do řady a poté se už čeká na skupinu trenérů. A hlavně … Petra Čecha. A už prochází okolo a míří rovnou na travnatou plochu. Doprovází ho přitom jeho osobní trenér a kouč brankářů z Chelsea Christoph Lollichon. Klukům se doslova rozsvítily oči. Vždyť jejich modla je jen pár metrů od nich.

Konečně společně na trávě

10.00 – Všichni kluci už jsou na trávníku. Rodiče už nemají šanci být s nimi. Nyní už budou pouze v rukou trenérů a samozřejmě za dohledu světové fotbalové hvězdy. Mezi známějšími kouči nechybí například bývalý středopolař pražské Sparty Martin Frýdek. Mladí fotbalisté sedí v půl kruhu na trávníku okolo Petra Čecha. Musí sedět hodně blízko. „Ahoj, předem se vám omlouvám. Nějak jsem přišel o hlas,“ zní z Petrových úst. I přesto všichni hltají každé jeho slovo. Ve školních lavicích asi tak v klidu nejsou.

Chvíle slávy před fotoaparátem

10.10 – A je to tady. Jde se na focení. Petr Čech i se svým trenérem Christophem zkušeně zasedají na dobře střižený zelený pažit. Nejprve se fotí celé skupinky, pak jednotlivci. A kluci si chvíle slávy užívají. Malinký problém nastal, když mezi duo z Chelsea zasedá klučina s trikem Manchesteru United. „Tak s tebou se fotit nebudu,“ jako by znělo z úst trenéra Petra Čecha. Samozřejmě vše s úsměvem. Dofoceno.

Trénink v pořádném horku

10.30 – „Hlavně pijte a oplachujte si hlavu. Kdo má kšiltovku, určitě ji využijte,“ nabádali trenéři na celkem třech fotbalových hřištích. A začíná dopolední dril. Kluci se nejprve trochu ostýchají. Šéftrenér je od sebe rozdělil do šesti různých skupin podle věku. Je to pochopitelné. Nejprve nějaké cviky s míčem a přibližně po půl hodince dojde i na samotnou hru. A kluci makají, jako kdyby hráli na právě se konajícím Mistrovství světa v Jihoafrické republice. Petr Čech postupně všechny obchází a zapojuje se s nimi do hry. „Přihraj!“ bez okolků na něj volá desetiletý klučina. Je konec. Fotbalové naděje nechali na hřišti všechno. „Hlavně pít!“ křičí jeden z nich. A není se co divit pravé poledne. Nebe bez mráčků.

Dobrý oběd a „dotěrné“ dotazy

13.00 - Hráči míří do budovy přes silnici na oběd. A že si ho zaslouží. Snad by potřebovali i třikrát přidat. Ale hlavně opět TO pití.

14.00 – Autogramiáda. Dotazy malých fotbalistů.

„Jaký máš auto,“ ptá se malá fotbalistka. „Správná ženská,“ podotkl kdosi. „Tady v Čechách mám volvo a v Anglii? Audi a Aston Martin,“ vyjmenoval Čech. „Takže samý drahý,“ dodal další klučina. „Jo, tak hlavně ten Aston Martin byl,“ pronesl s úsměvem uznávaný brankář.
Další dotazy se jen hrnuly. „Jaký máš oblíbený klub?“ „Dříve Plzeň, pak samozřejmě Spartu. V současnosti je to asi jasné,“ připomněl své působení na ostrovech.

„Pane Čech, a co přestup do Barcelony?“ „To není momentálně aktuální,“ odpověděl. „A za dva roky? Kdyby záleželo pouze na vás?“ „Uvidíme, co bude za dva roky,“ nechtěl prozradit brankář. „A kolik rukavic spotřebujete za sezonu?“ kontroval další prcek. „Já moc ne. Na sezonu pasuji třicet párů. Ale půlku jich pak vždycky rozdám. To takový Oliver Kahn (brankář Německa) jich na posledním mistrovství světa spotřeboval šedesát. A to byl jako náhradník,“ připomněl historku čtyři roky starou. A padaly další a další dotazy. Moderátor na závěr nezapomněl připomenout, že Petr Čech je i jazykový odborník. A kolik že jich zná? „Tak nejlépe mluvím česky, pak anglicky, francouzsky, španělsky a maturoval jsem z němčiny,“ vyjmenoval. A poslední dotaz? „Tak řekněte něco španělsky!“ ozval se jeden z chlapců. „Ty umíš španělsky a zkoušíš mě,“ trochu se vyhnul odpovědi.

Zdeněk Holeček, Michal Bílek