„Byl to velký zážitek, poprvé v životě jsem nastupoval s tím, že jsem slyšel národní hymnu. Krásný pocit,“ vyhrkl devatenáctiletý hráč.

Jelikož kolínský výběr nehraje Superligu malého fotbalu, dostali trenéři na talentovaného hráče doporučení. A Rosendorf určitě nezklamal. „Moc šancí jsem si nedával, mile mě překvapilo, když jsem dostal pozvánku. Fakt jsem to nečekal, nedával jsem si moc procent,“ přiznává.

Na pokoji v Budapešti bydlel s nejzkušenějšími hráči české jedenadvacítky a evropskými šampiony z roku 2016 Břetislavem Tvrzníkem a Lukášem Hasprou, kteří ho zasvětili do fungování mužstva. „Na pokoji s nimi byla sranda, vzali mě hned mezi sebe, což mi hodně pomohlo. V národním týmu je skvělá parta, kluci jsou úžasní,“ říká Rosendorf, který malý fotbal hraje za klub Real Kolín v tamní nejvyšší soutěži.

Z přípravného utkání Kolín - Slavia Praha U21 (1:2).
Kolín zaskočil Slavii. Přesto prohrál

V Budapešti nejprve do utkání s domácím výběrem do 21 let naskočil až jako střídající hráč, proti maďarskému áčku už hrál od první minuty. „Do rozehraného zápasu se chodí blbě, rozkoukával jsem se. Druhé utkání už se mi hrálo lépe, cítil jsem se fakt dobře s klukama,“ líčí.

Úroveň maďarského áčka ho mírně zaskočila, přece jen jde o bronzové medailisty z posledního mistrovství Evropy. Favorit vyhrál 4:2. „Z Kolína jsem zvyklý, že tam starší hráči moc neběhají, tam se hraje víc pro srandu. Největší rozdíl jsem viděl v taktice,“ porovnává

Malý fotbal hraje třetí rok, vyhovuje mu spíš pozice obránce. „Začal mě bavit, protože se hraje rychleji na dva nebo tři doteky. Ve velkém mám víc času se rozmyslet,“ podotýká.

Jako nováček se musel národnímu týmu klasicky představit písní. Zatímco napoprvé ho zlomila nervozita, druhý pokus už zvládl obstojně. „Ze začátku jsem cítil velkou nervozitu, protože jsem si sedl do autobusu a až tam jsem se s klukama seznámil. Byl jsem poprvé s takovým týmem. Při zpívání po cestě zpátky v autobuse už jsem se uklidnil,“ usmívá se Rosendorf.

Účast v Maďarsku mu otevřela možnost nominace na světový šampionát do 21 let, který v říjnu hostí Praha. „V týmu je fakt dobrá parta, kluci jsou parádní a skvělí fotbalisté. Bylo by fajn, kdybych zůstal, záleží však pouze na vedení reprezentace,“ dodává kolínský talent.

Bývalý stoper Zlína Jiří Koubský kariéru dohrává ve Švýcarsku. Béčku  Könizu pomohl k postupu do páté ligy.
Kariéra se chýlí ke konci. Koubský pracuje na stavbě jako dělník