„Naším výkonnostním cílem byla a je záchrana v soutěži, proto se šestou příčkou po podzimní části vládne velká spokojenost," uvedl předseda klubu David Hybeš.

„Soutěž je ovšem velmi vyrovnaná, nesmíme tedy v žádném případě podlehnout sebemenšímu uspokojení. Naopak, na jaře máme pro začátek hodně těžký los, každý bod bude velmi cenný," dodal.

Jako nováček v nejnižší krajské soutěži jste si v minulém roce vyzkoušeli působení ve skupině D. Letos byl váš tým přeložen do skupiny C. Jaké jsou podle vás největší rozdíly těchto oddělení?
Velkým pozitivem pro nás je, že méně cestujeme a hrajeme více divácky atraktivních zápasů. Skupina C je fotbalově kvalitnější. Na velká srovnávání je však podle mne ještě brzy, uvidíme až po skončení soutěže.

Ve skupině C je pět celků z kolínského okresu, takže v průběhu podzimu došlo i na zajímavá derby. Které z nich bylo pro váš tým nejtěžší?
Na podzim jsme odehráli dvě derby doma, dvě venku. 
S bilancí tří vítězství a jedné remízy je velká spokojenost. 
S Břežany jsme vyhráli s notnou dávkou štěstí, rozhodně jsme lepší nebyli. V Býchorech se z našeho pohledu jednalo zřejmě o nejtěžší zápas, 
z minima jsme vytěžili maximum a získali cenný bod. Poslední dvě kolínská derby, 
s Tuchorazí a v Kouřimi, jsme zaslouženě vyhráli, i když ani jeden ze zápasů nebyl jednoduchý.

Během podzimu jste si stěžoval na mnohá zranění, která sužovala váš kádr. Jak moc se to odráželo na vašem podzimním herním projevu?
Zejména nás trápila zranění v defenzivě, protože tam je každý zásah do sestavy velmi znát. Když k tomu přičtu, že 
v řadě utkání nehráli zcela zdraví hráči, pak se to musí logicky projevit. Kvůli tomu jsme v některých zápasech dostali zbytečně mnoho branek.

Průběh zimní přípravy bývá různorodý. Od nepříliš oblíbeného fyzického drilu přes posilovnu až po herní tréninky s míčem. To vše mnohdy probíhá souběžně s účastí na některém ze zimních turnajů. Jak probíhá zimní příprava v Liblicích?
Letos jsme se žádného turnaje nezúčastnili, trenér si nadiktoval, jaké typy a jakou kvalitu soupeřů chce postupně před zahájením sezony mít a náš vedoucí mu je zajistil. Jinak už praktikujeme léty osvědčený model kombinace halové přípravy, zaměřené na dynamiku s míčem a sílu,
s venkovní částí, kde se zase více objemově běhá a hraje. Občas si to ještě kluci prostřihnou tréninkem na umělce, aby nezapomněli střílet na velkou branku. Abych nezapomněl, někdo si individuálně přidává i spinning.

V zimní pauze je na hráčském trhu rušno. Jak moc aktivní jste v tomto směru? Plánujete posílení týmu před jarní částí?
Aktivní zvláště nejsme, protože dlouhodobě preferujeme mít vlastní hráče. Nějaká hostování však máme, budeme se tedy snažit udržet stejný kádr jako na podzim. Jistě budeme dávat větší prostor našim nadějným dorostencům, kterými jsou Nouzák, Karlík a Flieger.

V liblickém kádru nelze přehlédnout především dva matadory. Nekolný se Šmejkalem za sebou mají bohatou fotbalovou kariéru na vyšší úrovni, než je 
I. B třída. Oba mají týmu pořád co dát, budeme je i v jarní části vídat ve vašem dresu?
Přesně, jak jste řekl, oba jsou to zkušení matadoři, které od ostatních odlišuje zejména úroveň fotbalového myšlení a míra zkušeností z vyšších soutěží. Nejen kvůli tomu mohou I. B třídu hrát ještě mnoho let. Obou si velmi vážíme, jejich služeb ceníme a určitě se v jarní části na našem trávníku představí.

V soutěži slušnosti společnosti Fair Credit, patří vašemu týmu průběžná druhá příčka ve skupině C. To je určitě lichotivá vizitka pro všechny, kteří se organizačně podílí nejen na pořádání utkání. Jak si tohoto průběžného umístění vážíte?
Zajištění klidného průběhu utkání považujeme za samozřejmost, podílí se na tom při každém utkání asi desítka lidí, kterým bych tímto chtěl velice poděkovat. Soutěž slušnosti však zahrnuje i chování hráčů a diváků. Jsem rád, že 
v tomto směru jsou všichni naši kluci disciplinovaní, nenechávající se ničím rozptylovat a následně i zbytečně trestat. K fotbalu emoce patří, ale ani ze strany našich diváků jsem nic zvláštního nezaznamenal, což je také správně. Že jsme tímto na druhém místě v soutěži slušnosti je určitým způsobem ocenění chování výše uvedených.

Komunikace s fanoušky už není záležitostí výhradně ligových týmů, ale tuto potřebu si čím dál častěji uvědomují i týmy 
z nižších, či dokonce nejnižších fotbalových soutěží. Jaké nástroje k oslovení a informování diváka využívá váš oddíl?
Náš oddíl má své webové stránky, kde se snažíme poskytovat rozpis utkání všech našich týmů, plus jeho operativní změny. Též tam publikujeme reporty z většiny našich odehraných zápasů všech kategorií. Máme i stránky na Facebooku, kde adresně posíláme asi stovce našich příznivců pozvánku na všechna domácí utkání. Standardně na každý zápas tiskneme a rozvážíme plakáty do okolních vesnic. Od sezony, co hrajeme B třídu, jsme před prvním domácím utkáním v sezoně připravovali malý program, kde se naši příznivci mohli seznámit se všemi novinkami o oddílu, o jednotlivých týmech. Samozřejmě jsme rádi, že se 
o nás v sezoně každý týden píše i v Kolínském deníku.
K tomuto tématu mám ještě jednu poznámku. Ať však budete pro své diváky dělat cokoliv, největším tahákem pro ně bude hezké prostředí na stadiónu, dobrá klobása s pivem a atraktivní herní projev týmu, který má většinu místních hráčů či kluků, co dobře zapadnou do party.

(Jan Břečka)