Fotbalisté Velimi a Poděbrad měli tu výsadu, že jako první z nižších soutěží odehráli mistrovský duel pod drobnohledem. 18. kolo I. A třídy vysílala České televize. Bylo to v rámci společného projektu České televize a Fotbalové asociace České republiky, který takové přenosy bude čas od času divákům nabízet.

„Je to novinka, k níž jsem se snažil pomoci. Středočeši dělají fotbal dobře, a že se startuje právě tady, je svým způsobem i odměna. A fotbal přece není jen o první lize, ale i o nižších soutěžích," řekl nedávno na valné hromadě SKFS šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Právě on dal projekt dohromady společně s šéfem ČT4 Jiřím Ponikelským.

Čtěte také: Startuje I. B třída. Došlo v kádrech ke změnám?

Do začátku zápasu zbývala asi hodina a do ochozů pěkného velimského areálu postupně přicházeli první diváci. Každý chtěl mít co nejlepší místečko. Vždyť se čekala velká návštěva. „Když jsem se o akci dozvěděl, těšil jsem se. Přišel jsem včas, abych viděl vše podstatné," řekl fanoušek Benjamin Uman.

„Musím říct, že se mi akce líbila. Jednou bych si taky rád zahrál před televizními kamerami" dodal mladý patnáctiletý fotbalista.

„Naším přáním bylo, aby se na zápas přišlo podívat pět stovek fanoušků. Nakonec jich bylo víc. A to nás těší," uvedl trenér Velimi Jiří Ceral.

A ti museli být spokojeni. Viděli tři góly. První vstřelil Hrabal z penalty. „Před jejím zahráním jsem byl trochu nervózní," přiznal stoper Velimi.

Podobných situací zažil několik. Tato byla jiná. Plný stadion, navíc přítomné kamery. Věděl, že je na něho upřena pozornost téměř celého národa. Kolik lidí doma u televize si říkalo, jak by jí koplo. Hrabal se rozhodl pro razantní střelu k tyči. Udělal dobře. Brankář Václavík se natahoval marně. „Už dopředu jsem byl rozhodnutý, kam a jak to kopnu. Jsem rád, že se mi nerozklepala kolena," dodal.

V jeho táboře zavládla radost. Zanedlouho bylo srovnáno. To se ranou z pětatřiceti metrů trefil Rulc. Vypadalo to na remízu. Diváci se už těšili na penalty. Ty jim však nedopřál Grospič. Jeho rána z úhlu pod břevno by klidně mohla kandidovat na gól roku.

„Byli jsme po celý zápas lepší. Výborně jsme kombinovali, byli jsme důrazní a hlavně jsme nedělali chyby. Výkon všech hráčů byl fantastický, předvedli se ve výborném světle. Za výkon patří klukům obrovský dík, navíc se nám podařilo otočit nepříznivý stav," řekl po utkání trenér Poděbrad Vladimír Malinovský.

„První poločas jsme nehráli, co jsme chtěli. Byli jsme hodně zalezlí. Nedostávali jsme se do šancí. Pak se nám povedla akce, po níž jsme kopali penaltu. Tu jsme proměnili. V šatně jsme si řekli, že si prvních patnáct minut podržíme, že budeme víc napadat, což docela šlo. Ale udělali jsme obrovskou chybu, kdy jejich hráč táhl balon asi třicet metrů a v poklidu vystřelil. Mimochodem to byla pěkná branka. Okamžitě jsme na to reagovali, vystřídali dva hráče. Tím jsme se hodně zvedli, Poděbrady jsme zatlačili. Nedostali jsme se ale do nějaké větší šance. Bohužel rozhodla naše velká chyba, kdy jsme ztratili míč a soupeřův hráč opět krásně vystřelil. Je to pro mě zklamání, protože jsme dneska chtěli hodně vyhrát," konstatoval Jiří Ceral.

Nedělní dopoledne se povedlo. A to po všech stránkách. O akci se mluvilo dlouho před zápasem, během zápasu a určitě se o ní bude mluvit i dlouho po zápase.

„Byl to skvělý a nezapomenutelný zážitek, všichni jsme si to strašně užili. Byla to opravdová oslava fotbalu. Parádní prostředí, spousta lidí, fanoušci na obou stranách. Myslím, že oba kluby ukázaly, že může fotbal výborně fungovat na nižší úrovni. Všechno do sebe ohromně zapadlo, akce se povedla na výtečnou. Víc už si asi nemůžeme přát. A pro nás to všechno mělo sladkou tečku díky vítězství," dodal Malinovský.

Branky: 35. Hrabal z PK – 47. Rulc, 82. Grospič. Rozhodčí: Švagr. ŽK: 3:0. Diváci: 760. Poločas: 1:0.
Velim: L. Svoboda – Kyncl, Hrabal, Hartig, Vlk – Jansta (52. Kovařík), Kopáček (87. Vácha), Martikán, Hruška – Novotný (52. Kukal), Kasal.
Poděbrady: Václavík – Bobek, Tománek, Hněvsa, Kubánek – Rulc (79. Krumpholc), L. Hruška, Brabec, Nedorost (90. Šendera) – Mihovský (79. Kadlec), Grospič (88. Pikner).

Čtěte také: Jiří Ceral: Budu si muset dát pozor na pusu