Libčice zápas zvládly lépe, vyhrály 2:1. V tabulce mají teď čtyřbodový náskok a sotvakdo pochybuje, že o vedení přijdou. Prožily si za poslední roky svoje, a role korunního prince, jehož vždycky předjede remorkér opatřený v danou chvíli silnějším motorem, je už nebaví.

Jednou daly silnější tým dohromady Zbuzany, pak Vestec, Kosoř…

Trenér Luboš Urban prožíval zápasy i v době, kdy vedl České Budějovice.
Další rána pro Zbuzany. Na tři kola přišly o trenéra Urbana

Sobotní zápas měl ukázat, že tohle už Libčice zvládnou a – povedlo se. S klikou, protože o jejich výhře 2:1 rozhodl až gól Michala Punčocháře z 85. minuty (27. v sezoně). Pak se ale strhla mela oceněná rozhodčím Gažim dvěma červenými kartami na obou stranách.

Proč?

„Bohužel tam ruply nervy, i to k fotbalu patří," říkal trenér Holubic Roman Slavíček. Kdysi vynikající hráč a také hrající trenér Velvar však nebyl přesvědčený, že za vše mohl jen rozhodující gól. „Padl sice z ofsajdu, protože zraněný domácí Punčochář se vracel do hry, a těžil ze svého postavení, jako nedávno Ronaldo. Ale spíš to byla naše hrubá chyba a pak přišla frustrace a také nějaká provokace od soupeře," dodal Slavíček.

Údajnou provokaci nezvládl hostující Vladimír Helebrant, který podle rozhodčího Gažiho trefil soupeře pěstí. Domácí Lukáš Mráz reagoval hlavičkou, oba dostali hned červenou. Hra pak chvíli pokračovala, aby hostující Jiří Valtr po podražení soupeře dostal druhou žlutou a tedy byl rovněž vyloučen. Navíc si pustil ústa na špacír a zkritizoval celou trojici rozhodčích, mimochodem možná až příliš mladých na tak vyhrocený mač (nejmladšímu Martinu Koubkovi bude teprve devatenáct let).

Ilustrační foto.
Staré gardy: Sparta se dočkala první sezonní výhry

To nenechal být domácí gólman Kamil Šídlo. Bývalý strážce libišské branky, dnes Zorro mstitel, se vrhl na protivníka a srazil ho k zemi. „Přehnal jsem to, útočníkovi hostí se omlouvám," uvědomoval si svůj zkrat. O to víc, že v jeho kariéře šlo o vůbec první vyloučení. „Soupeř dával pěstí do břicha našemu obránci a vůbec provokoval celou dobu. Trochu to ve mně bouchlo," dodal odchovanec kralupského fotbalu, který se Holubickým omluvil i esemeskou.

Je škoda, že zápas končil právě takhle, trochu to degraduje skvělou práci činovníků obou klubů. Jak už bylo řečeno, Libčice mají skvělý tým dlouhé roky a dávno už měly být minimálně v B-třídě. Také nádherné hřiště, nedávno si tady zakopaly reprezentační týmy U15 Česka a Norska.
A Holubice?

Roman Slavíček je chválí.

„Fotbal tady dělají ohromní obětavci a dovedou na něj vydělat sami. Nemají velké firmy, předseda je malíř pokojů, ale dovedou makat. Uspořádají třeba koncerty, ať to byla už zesnulá Věra Špinarová nebo Petra Janů. Riskují, že bude pršet a lidi nepřijdou, a oni místo, aby něco vydělali na fotbal, tak prachy prodělají. Hráči na takových akcích točí pivo, vaří párky. A i když se letos nepovede postoupit, nebude to žádná tragédie, fotbal tu bude dál," dodal s nadhledem Roman Slavíček.

Co říkáte, lepší argumenty než pěstí a hlavičky…

Neratovice - Libiš, derby
Spolupráce s ligou? Podobný systém je základ, říká Kaňka