„V průběhu sezony jsme hráli docela atraktivní fotbal s kladnými reakcemi od kolínských diváků, bohužel nás trápila koncovka a na potřebné góly jsme se hodně nadřeli. Ani v bráně jsme neměli potřebný klid, ale vůbec nic nezazlívám našim brankářům, kteří se poctivě připravovali na každý zápas. Škoda jen těch neproměněných šancí, které by vedly k potřebným bodům, určitě jsme mohli mít minimálně o osm bodů víc. Z tohoto pohledu jsem nespokojený," uvedl trenér Jiří Biško.

„S herním projevem, až na pár výjimek, jsem byl ale spokojený," dodal.

Máte za sebou první půlrok v roli trenéra. Začátek po sestupu nebyl asi jednoduchý?
V létě, když jsem se nečekaně přesunul ze hřiště do pozice trenéra, jsme měli hodně málo času dát mužstvo po nepovedené sezoně v ČFL dohromady. To se mi s velkou pomocí pana Bílka (sportovní manažer A mužstva – pozn. red.) docela povedlo.

Tým měl určitě klady. Které to jsou?
Klady byly určitě v kombinační hře, snad jen kromě jednoho nepovedeného zápasu v Turnově, kde na nás soupeř byl opravdu dobře připravený, jsme všechny týmy přehrávali a vnucovali jim naši hru. Ke konci půl sezony jsme také vyladili defenzívu celého mužstva a na výsledcích to bylo znát.

A zápory? Kde tlačila mužstvo bota nejvíc?
Nejvíc nás trápila koncovka a proměňování šancí. Také komunikace brankářů s obranou.

Jste mužstvo, které bylo průměrné doma i venku. Zejména ztráty doma určitě mrzí. Který zápas nebyl podle vašich představ?
Nepovedený zápas z naší strany byl v Turnově, kde se nám nedařilo kombinovat, soupeř byl lepší a zaslouženě vyhrál.

A naopak duel, který vás potěšil?
Těch zápasů bylo více. Herně jsme soupeře přehrávali, bohužel jsme to někdy nedotáhli do vítězného gólu.

V posledním utkání podzimu jste vyhráli v Čáslavi 2:0. Zároveň jste ale přišli o Lukeše, kterému zlomil protihráč Jeníček nohu. O tomto momentu se dost namluvilo i napsalo. Jak jste to viděl z vašeho pohledu?
Bohužel to byl určitě nejsmolnější zápas podzimní části. V tomto zápase jsme byli od začátku fotbalovější a lepší. Nepochopitelný zkrat Jeníčka poznamenal zbytek utkání, kde jsme nakonec po zásluze vyhráli. Já osobně jsem hrál spoustu soutěžních utkání i na stejném postu jako Jeníček, tedy na pozici stopera, takže vím, že když hráč chce trefit při skluzu stojnou nohu, tak ji trefí. V opačném případě může vždy na poslední chvíli nohu stáhnout a hráče podrazit tělem. To je vše, co bych chtěl k tomuto okamžiku říci. Honzovi přeji brzké a hladké uzdravení a těším se, že ho brzy budu moci opět trénovat.

Jeníček za svůj zákrok dostal stop na 15 zápasů. Je to podle vás adekvátní trest?
Zápasů dostal dost, ale nám to Honzu stejně nevrátí, takže nevím.

Údajně byl potrestán i v klubu, kde měl skončit. Dokonce snad dostal výpověď i v práci. Víte o tom něco? A není těch trestů podle vás mnoho?
O tom nic nevím. Jeníčkovi je asi 34 let a teď bude půl sezony mimo, takže se Čáslavi ani nedivím, že s ním ukončila smlouvu. Víc toho opravdu nevím a už se k tomuto okamžiku nechci vracet.

Podzimní část je minulost. Je třeba se dívat dopředu. Přijdou v zimní přestávce změny?
Ano, chceme tým vhodně doplnit a posílit na postech, kde jsme měli slabiny. Žádné velké změny ale nečekejte. Chceme udržet tým, jaký máme a vhodně ho doplnit.

V klubu dochází také k obměně mezi funkcionáři. Sportovního manažera Františka Bílka má nahradit Jiří Holatka. Co na tuto výměnu říkáte?
Ano, dochází k této změně. Tímto bych chtěl panu Bílkovi hrozně moc poděkovat za spolupráci ať už jako trenér, anebo jako bývalý hráč, který pod jeho vedením v Kolíně působil. Doufám, že z kolínského fotbalu nezmizí úplně. S panem Holatkou jsem se znal od vidění, ale osobně jsem se s ním seznámil až při našem setkání. Oba máme rádi, když se říkají věci hned a na rovinu, takže v tomto ohledu v tom nevidím žádný problém.

Jak se na spolupráci s mužem, který má ve fotbalovém prostředí nálepku tvrdého a nesmlouvavého trenéra, těšíte?
Po našich schůzkách, kterých nebylo málo, vím, že chce tak jako já udělat pro kolínský fotbal maximum. To je pro mě v tuto chvíli důležité.

Jak bude probíhat zimní příprava?
Bude probíhat v Kolíně. Máme tu skvělý areál, který naplno využijeme. Samozřejmě navštívíme i pro některé hráče neoblíbenou posilovnu. Tréninky budou na hřišti a hodně s míčem, ale bude to velice náročná příprava, protože se chceme posouvat tabulkou nahoru.